Vragen over botuline toxine

Wat is botuline - toxine ?

Botuline toxine is een eiwit dat als geneesmiddel twee effecten heeft: ten eerste blokkeert het de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren waardoor de beweging van spieren wordt verminderd of stopt. Ook kan het de zenuwen die de zweetklieren aansturen blokkeren. Dit voorkomt dat de klieren zweet produceren. In de cosmetische geneeskunde wordt botox gebruikt voor de bestrijding van rimpels. Botox verslapt de spieren tijdelijk waardoor bestaande rimpels vervagen en nieuwe rimpels minder snel ontstaan.

Verschillende merknamen op de Nederlandse markt

Botuline toxine is in ons land onder verschillende merknamen op de markt gebracht: dysport, botox, bocouture en azzalure. Dit zijn verschillende namen, van verschillende fabrikanten, voor dezelfde stof, met hetzelfde werkzame bestanddeel en hetzelfde effect.

 

→ Wij maken op onze afdeling gebruik van het merk Dysport.

Hoe werkt botox tegen rimpels ?

Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het samentrekken van oppervlakkige spiertjes vlak onder de huid (de mimische spiertjes). Deze rimpels zijn vaak het meest uitgesproken in de fronsregio, op het voorhoofd en aan weerszijden van de ogen (de kraaienpootjes). Als het gezicht ontspannen is zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn. Bij mannen en vrouwen die veel mimische spieren aanspannen kunnen rimpels zichtbaar worden in de frons-, voorhoofd- of kraaienpootjesregio. De rimpels blijven dan zichtbaar in de huid, ook bij ontspannen van deze spiertjes. De botox-behandeling helpt daarom om rimpels te verzachten en te voorkomen. Een behandeling metbBotox wordt ook vaak als een ontspannen gevoel ervaren in deze regio's.

Wanneer zie ik effect van de behandeling met botox ?

Het effect is enkele dagen na de behandeling al duidelijk zichtbaar en is na een week optimaal. Afhankelijk van de sterkte van uw spieren, de behandelde zone en de gebruikte dosis, blijft het resultaat 3 tot 6 maanden zichtbaar. De duur van het effect wordt duidelijk langer naarmate men een bepaalde spiergroep vaker heeft behandeld. De huid krijgt dan langere tijd de kans om te ontspannen en het volume van de mimische spiertjes neem iets af. Om een optimaal resultaat op lange termijn te behouden is het belangrijk dat u de spieren opnieuw behandelt voordat ze hun volledige sterkte hebben teruggekregen en weer zorgen voor rimpels. Op deze manier kan uw arts de behandeling perfect afstemmen op uw gelaat.

Is een verdoving vooraf nodig ?

Bij het inspuiten van botox is een verdoving niet nodig, de injectienaalden die we gebruiken zijn heel dun en u voelt slechts een klein prikje.

Direct na de behandeling

De huid kan direct na de behandeling rood of gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele uren weer weg. U kunt na de behandeling dan ook direct naar huis en de volgende dag bent u weer volledig toonbaar. Vermijd wrijven of masseren van de behandelde zones gedurende 24 uur na uw behandeling (let op met het verwijderen van make-up!). Gedurende 2 uur na de behandeling kunt u beter geen inspannend werk doen. U mag gerust een douche nemen en uw andere dagelijkse activiteiten uitvoeren. Gedurende 24 uur na de behandeling mag u niet zonnebaden, onder de zonnebank of in de sauna gaan. Kleine zwellingen zullen enkele uren na de behandeling verdwijnen.

Wat zijn de neveneffecten van botuline toxine?

Botuline toxine wordt in de spier zelf ingespoten. Dit gebeurt met een zeer fijn naaldje, en geeft dus een licht prikkend gevoel. Na de behandeling heeft u geen pijn en kunt u uw normale dagelijkse bezigheden hervatten. Er kan een klein bultje zichtbaar zijn na de behandeling, dit verdwijnt binnen enkele uren na de behandeling. Soms wordt er bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een kleine bloeduitstorting kan ontstaan. U mag een dag later gewoon make-up gebruiken. Soms vermelden patiënten een lichte hoofdpijn de eerste dagen na de behandeling, ook deze verdwijnt spontaan.

Risico's en complicaties

Er zijn bij het gebruik van botox in het algemeen geen complicaties. Er worden lage doseringen gebruikt waardoor allergische reacties achterwege blijven. In uitzonderlijke gevallen kan een injectie met botox een ongewenst effect hebben. Een voorbeeld hiervan is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen. Een tijdelijke lagere stand van het boven-ooglid is dan het gevolg. Deze bijwerking is zeldzaam en verdwijnt spontaan. Zwangere vrouwen en mensen met een spier of zenuw aandoening mogen niet worden behandeld. Een zeer klein gedeelte van de bevolking (1 tot 2 %) heeft antistoffen tegen botox, bij deze mensen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect.

 

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd ©  |  kaakchirurg  |  Privacy statement  |  Disclaimer  |  Kaakchirurgie St. Anna op Facebook
St-Anna - Kaakchirurgie Geldrop