Orthognatische chirurgie

Gipsmodel van de onderkaak en bovenkaak in een articulator  Een close up foto van iemand met een zogenaamde anterieure open beet Een close up foto van iemand die tijdens het lachen veel tandvlees blootlacht. Dit wordt ook wel een gummy smile genoemd. De verticale dimensie van de bovenkaak is te groot.   

 

In Nederland worden veel mensen behandeld door de orthodontist. Orthodontisten verplaatsen tanden en proberen op die wijze een stabiele beet te maken, dat wil zeggen dat de tanden en kiezen goed op elkaar passen.

 

Soms staan de kaken echter niet in een goede positie ten opzichte van elkaar of ten opzichte van de rest van de schedel en is het daardoor onmogelijk om met alleen een orthodontische behandeling een harmonieus uiterlijk of goede beet te krijgen. Om de kaken dan toch in een goede positie ten opzichte van elkaar en in harmonie met de rest van het gelaat te brengen kan een kaakcorrectie ( = orthognatische chirurgie ) noodzakelijk zijn.

 

Een chirurgische kaakcorrectie is een methode om een afwijkende stand van de kaak door een operatie te corrigeren.

 

Er zijn verschillende redenen voor een kaakcorrectie:

 

- een te grote, te kleine of scheve kin

- een te diepe beet waardoor men met de ondertanden op het gehemelte van de bovenkaak bijt

- het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor die 's nachts uitdroogt

- te veel tandvlees zichtbaar bij lachten

- indien de onderkaak te ver naar voren of achteren staat
- bij een open beet
- om de lucht passage te verbeteren bij patienten met slaap apneu en snurk problemen

 

Het uiteindelijke doel van een kaakcorrectie is het creeren van een harmonieus uiterlijk en profiel en het bewerkstelligen van een functioneel evenwicht tussen kaakgewrichten, de kauwspieren en de tanden van boven- en onderkaak.

 

Heel vaak is er na de operatie ook een esthetische verbetering van het aangezicht.

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd ©  |  kaakchirurg  |  Privacy statement  |  Disclaimer  |  Kaakchirurgie St. Anna op Facebook  |  Google +
St-Anna - Kaakchirurgie Geldrop