Syndroom van Frey

Het syndroom van Frey ontstaat bij vrijwel iedereen, in meer of mindere mate, die een operatie aan de oorspeekselklier heeft ondergaan (parotidectomie). Doordat zenuwen die betrokken zijn bij de speekselproductie bij de operatie onvermijdelijk beschadigd raken en zich tijdens de genezingsfase aansluiten op zweetkliertjes in de huid van de wang ontstaat er een verkeerde prikkeling van deze zweetkliertjes. In plaats van het produceren van speeksel zal er tijdens het eten (of alleen al het denken aan eten !) zweet geproduceerd worden door de huid.

 

Behandeling van het syndroom van Frey

Hoewel het syndroom van Frey niet schadelijk is kan het uitermate hinderlijk zijn. Wanneer de huid van de wang bijvoorbeeld tijdens lekker eten in een restaurant fors begint te transpireren is dit heel vervelend.  Lokale injecties met Botox zijn een effectieve behandeling en geven een langdurig resultaat (6 tot 9 maanden en soms zelfs langer).

 

Na het uitvoeren van de zogenaamde jodium - zetmeel test zal de speekselproductie worden gestimuleerd door wat citroenzuur op de tong aan te brengen. Zo kunnen we exact bepalen waar botox geinjecteerd moet worden.

 

→ zie ook: jodium - zetmeel test

 

Een behandeling met botox werkt maximaal na ongeveer een tot twee weken en zal dan langzaamaan in de daarop volgende maanden afnemen. Indien nodig kan de behandeling herhaald worden.

 

 

Hieronder ziet u een patient met het syndroom van Frey. Na eerdere verwijdering van de oorspeekselklier links ontstaat tijdens eten roodheid en transpiratie ter plaatse van de wang (situatie b).

Hier ziet u een patient bij wie een gedeelte van de oorspeekselklier links werd verwijderd. In rust (situatie a) is er een droge huid. Echter bij stimulatie van de speekselklier, door bijvoorbeeld eten (situatie b) ontstaat er zweetproductie van de huid.

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd ©  |  kaakchirurg  |  Privacy statement  |  Disclaimer  |  Kaakchirurgie St. Anna op Facebook
St-Anna - Kaakchirurgie Geldrop