Amandelen verwijderen effectief bij slaapapneu

Amandelen verwijderen effectief bij slaapapneu

Gezwollen keel- of neusamandelen zijn een belangrijke oorzaak van slaapapneu bij kinderen. Het verwijderen van deze amandelen zorgt ervoor dat ze beter slapen en verbetert de kwaliteit van leven. Op geheugen, concentratie en het leergedrag van de kinderen had het wegnemen van de amandelen geen effect.

 

Dat blijkt uit onderzoek aan de Harvard Medical School. "De verbetering in slaap was dankzij de operatie zo groot dat overdag het functioneren, gedrag en energieniveaus van de kinderen veel beter waren", aldus onderzoeker Susan Redline.

Slaapapneu

In eerder onderzoek werd slaapaneu in verband gebracht met mentale problemen waaronder ADHD. Gezwollen amandelen blokkeren de luchtwegen en beperken de ademhaling, daarom is het volgens Redline zo'n belangrijke oorzaak van slaapapneu bij kinderen. Doordat je tijdelijk minder zuurstof binnenkrijgt, denken sommige wetenschappers dat het ook een negatief effect heeft op geheugen en leren.

Onderzoek

De studie betrof 464 kinderen tussen de 5 en en 7 jaar met slaapapneu. Bij de helft van de kinderen werden de amandelen tijdens een operatie verwijderd. Bij de andere helft werd afgewacht. De onderzoekers vonden na de operatie geen verbetering in geheugen, concentratie of leren. Het gedrag, de slaperigheid, het functioneren en de kwaliteit van leven verbeterden wel duidelijk. Het onderzoek is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine en wordt gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Thoracic Society in Philadelphia.

 

Bron: gezondheidsnet.nl

Dit werk is auteursrechtelijk beschermd ©  |  kaakchirurg  |  Privacy statement  |  Disclaimer  |  Kaakchirurgie St. Anna op Facebook
St-Anna - Kaakchirurgie Geldrop